İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden beri besinlerle insan sağlığı arasında her zaman paralellikler kuruldu.
Hatta tıp fakültesinden mezun olan çiçeği burnunda doktorların yemilerine konu olan Hipokrat, “Yedikleriniz ilaç, ilacınız yedikleriniz olsun” diyerek gerçek tedavinin aslında doğal gıda ve bitkilerde saklı olduğunu söylemişti. Tıp bilimi geliştikçe doğal tedavi yöntemleri “alternatif tıp” olarak nitelendirilmeye başlandı.
İlaçların türlü yan etkilerine karşın doğada kolayca bulunan bitkilerle üretilen doğal ilaçlar “kocakarı ilacı” olarak nitelendirildi.
Kocakarı ilacı değil
Oysa ki
Herkes okumalı
Bu dizide bulacaklarınız tamamı bilimsel araştırmalarla desteklenen bilgilerdir. Aklınızda hiçbir şüphe kalmadan uygulayabileceğiniz doğal tedavileri, pazarda, markette, aktarlarda kolayca bulacağınız bitki ve besinlerle size sunmaya çalışacağız. Oxford üniversitesi, kitabı normal halkın yanısıra biyologlar, doktorlar, beslenme uzmanları, ve diyetisyenler tarafından da sık sık başvurulacak önemli bir kaynak olarak nitelendiriyor. “Brokoli yiyin kanserden korunun”, “C vitamini ile soğuk algınlığını önleyin” tarzında artık klişeleşmiş sağlık bilgileri yerine hastalıklara doğal ve yan etkisiz
Uzmanlar insanların rahatsızlıkları için doğal çözümlere yönelmesini de tarihin değişik dönemlerinde doktordan medet uman bir hastaya verilen cevapları içeren şu esprili ifadeyle paylaşıyor:
MÖ 2000: Hasta mısın, al bu bitkiyi çiğne.
1000: Bitkiyi bırak, dua et geçer.
1850: Dua ile olur mu, al şu iksiri iç.
1940: İksir seni zehirler, al bu ilacı yut.
1985: İlaçla geçmez antibiyotik alman gerek.
2000: Antibiyotik çok zararlı, al bu bitkiyi çiğne!
AYÇİÇEĞİ: Ateş düşürüyor akciğeri koruyor
Ay çekirdeği insanlığın tükettiği en eski besinlerden birisi... Güney Amerika’da M.Ö 900 yılından beri
Kullanım alanı ve içeriği
Dünyada ay çiçeğinin büyük bir kısmı, ay çiçek yağı üretimi için kullanıyor. Geri kalanlar da ay çekirdeği olarak tüketiliyor. Kızartmalarda, yemekler, salatalarda en sık kullanılan yağ türü olan ay çiçek yağı, yüzde 27 ile 40 oranında doymamış yağ içeriyor. Yüzde 13 ile 20’si de proteinden oluşuyor. Ayrıca ay çekirdeği, potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından da çok zengin.
Yararları
Dünyanın hemen hemen her yerinde ay çiçek yağı, akciğer hastalıklarının,
KIRMIZI BİBER: Kışları sıcak tutuyor uçuğu geçiriyor
Amerika kıtasını keşfeden Kristof Kolomb ile Avrupa kıtasına gelen kırmızı biber, 15’inci yüzyıldan beri sofralarımızdan eksik olmadı. Hem mutfaklarda kullanıldı, hem de hastalıkları tedavi etti.
Kullanım alanı ve içeriği
Kırmızı biber, protein, şeker ve yağ gibi temel besinlerden çok az içeriyor. Ancak karoten ve C
Yararları
Kırmızı biberden elde edilen capsicum, deriye sürüldüğünde, romatizma, uçuk ve artirit (eklem ilthabı) tedavilerinde kullanılıyor. Fiyatı 12 YTL (kilo)
SARIMSAK: Kokusunu boşverin tansiyonu düşürüyor
Bu listedeki bitkilerin çoğu, Amerika kıtasından 15’nci yüzyılda, Avrupa’ya getirildi. Sarmısak hariç. Mısır’da M.Ö
3000 yılında bile kullanılan sarmısak, göçmenler tarafından Amerika’ya götürüldü.
Kullanım alanı ve içeriği
Sarımsak, dünya en çok kullanılan çeşni bitkisi. Salatalardan, sıcak
Yararları
Yüzyıllardan beri, bronşit, nefes darlığı, grip tedavilerinde kullanılıyor. Bazı kültürlerde yılan ve haşare sokmalarında yaraya sarımsak sürülüyor. Tansiyonu düşürüyor, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyor. Fiyatı: Sarımsak: 1.5 YTL (demet)
SUMAK: Kanamayı durdurur boğazı temizler
En çok Kuzey Amerika’da yetişen sumak, boyları 3-5 metreye
ulaşan ağacın bir tohumu.
Kullanım alanı ve içeriği
Yüzyıllardır hekimlerin yanından ayırmadıkları bu bitki, Doğu’da yemeklerde çeşni olarak kullanılıyor. Ekşi tadı, yemeklere lezzet katıyor. Sumak su veya yağ ile karıştırılarak cilde de sürülebiliyor.
Yararları
Yüksek ateşe, ishale ve dizanteriye iyi geliyor. Cilde sürüldüğünde kanamayı durduruyor. Fiyatı: 15 YTL kilo)
KINA: Sadece süs değil yaraları da iyileştiriyor
Doğu’nun yüzyıllardır, ellerini ve yüzlerini süslemek için kullandığı kınayla Avrupa 19’uncu yüzyılda tanıştı.
Kullanım alanı ve içeriği
Kına, süslenmenin yanı sıra kozmetik ve parfüm endüstrisinde kullanılıyor.
Yararları
Cilde sürüldüğünde yaraları iyileştiriyor. Ayrıca, suda kaynatılıp içildiğinde, ishali tedavi ediyor ve yüksek ateşi düşürüyor. Fiyatı: 7.5 YTL
LAVANTA: Reçele tat katıyor, baş ağrısını gideriyor
Özellikle Akdeniz kültüründe önemli bir yeri olan lavatanın içinde 100’den fazla madde bulunuyor. Lavantadan çıkarılan yağ, kozmetik sanayisinde, kolonya ve parfümlerde kullanılıyor.
Kullanım alanı ve içeriği Lavantadan çıkarılan yağ
deriye sürülüyor. Çiçeği ise kaynatılarak içilebiliyor.
Ayrıca çiçekleri, toz haline getirilerek reçellerde, dondurmaya tat katıyor.
Yararları
Kaynatılarak suyu içildiğinde depresyonu ve yorgunluğu gideriyor, kadınlarda adet dönemini düzenliyor. Yağı da baş ağrılarına, ateş yanığına, güneş yanığına iyi geliyor. Fiyatı 3 YTL (paket)
KEÇİBOYNUZU: Yalancı çikolata ishale iyi geliyor
Akdenize özgü bir bitki olan keçi boynuzu
Kullanım alanı ve içeriği
Yüzde 50’sinden fazlası şeker olan keçiboynuzunun bir diğer adı, “yalancı çikolata”. Bir çok tatlıda, üreticiler, çikolata yerine keçiboynuzu unu kullanıyor. Nişasta, protein ve yağ açısından çok zengin.
Yararları
Keçiboynuzu unu çocukların ishal tedavisinde ve nezlenin tedavi edilmesinde kullanılıyor. Fiyatı: 7 YTL (paket)
HATMİ ÇİÇEĞİ: Çayı içildiğinde nezleye karşı bire bir
Sulak alanlarda yetişen hatmi çiçeği, 2000 yıldır Yunan ve Arap hekimlerce kullanılıyor. Boyları 2 metreye ulaşabiliyor.
Kullanım alanı ve içeriği
Hatmi çiçeği, çay gibi demlenerek ya da çiçekleri kurutulup suyla karıştırılarak içilebiliyor. Yüzde 30’u zamka benzeyen Mucilage maddesinden oluşuyor.
Yararları
Nezle, soğuk algınlığını tedavi edebiliyor. Vücuda merhem gibi sürüldüğünde yaraları ve
(HABERVİTRİNİ)
0 yorum:
Yorum Gönder