Tüketilen yiyeceğin miktarından çok, niteliği önemli...
Amerika’da, HarvardÜniversitesi ’nden profesörler, 120 bin kişiyi inceledikleri 20 yıllık araştırma sonucunda, yiyeceğin sahip olduğu kaloriden çok ne olduğuna dikkat edilmesi konusunda uyardı.
Beslenme alışkanlığında yapılan ufak bir değişikliğin bile kiloyu etkilediğini belirten uzmanlar sağlıksız yiyeceklerin vücuda etkilerinin ise uzun dönemde ortaya çıktığına dikkat çekti.
İncelemede, her gün düzenli olarak cips tüketen bir kişinin 4 yıl sonunda 0.76 kilogram aldığı tespit edildi. Bu büyük bir rakam gibi görünmüyor ancak bu şekilde beslenen biri 20 yıl sonunda tam 7.6 kilogram alıyor.
Beyaz ekmek, et ve şeker
Araştırmayı yürüten Profesör Dariush Mozaffarian, “Beslenme veya hayat tarzındaki küçük değişiklikler zararlı sonuçlara yol açabilir. Kalori tüketirken ne kadar tüketildiğine değil, tüketilenin ürünün içeriğine bakmak lazım” dedi.
Mozaffarian düzenli bir beslenme programı için sebze, meyve, kabuklu yemiş ve tam tahıllı yiyeceklerin fazla, patates, beyaz ekmek, et, şeker ve gazlı içeceklerin de az tüketilmesini önerdi. Bilim adamı karbonhidrat oranı fazla ve nişastalı yiyeceklerin kilo aldırdığını, peynir, süt gibi ürünlerin alınan kiloya fazla etkisi olmadığını da ekledi.
-habervitrini
Amerika’da, Harvard
Beslenme alışkanlığında yapılan ufak bir değişikliğin bile kiloyu etkilediğini belirten uzmanlar sağlıksız yiyeceklerin vücuda etkilerinin ise uzun dönemde ortaya çıktığına dikkat çekti.
İncelemede, her gün düzenli olarak cips tüketen bir kişinin 4 yıl sonunda 0.76 kilogram aldığı tespit edildi. Bu büyük bir rakam gibi görünmüyor ancak bu şekilde beslenen biri 20 yıl sonunda tam 7.6 kilogram alıyor.
Beyaz ekmek, et ve şeker
Araştırmayı yürüten Profesör Dariush Mozaffarian, “Beslenme veya hayat tarzındaki küçük değişiklikler zararlı sonuçlara yol açabilir. Kalori tüketirken ne kadar tüketildiğine değil, tüketilenin ürünün içeriğine bakmak lazım” dedi.
Mozaffarian düzenli bir beslenme programı için sebze, meyve, kabuklu yemiş ve tam tahıllı yiyeceklerin fazla, patates, beyaz ekmek, et, şeker ve gazlı içeceklerin de az tüketilmesini önerdi. Bilim adamı karbonhidrat oranı fazla ve nişastalı yiyeceklerin kilo aldırdığını, peynir, süt gibi ürünlerin alınan kiloya fazla etkisi olmadığını da ekledi.
-habervitrini
0 yorum:
Yorum Gönder